سفارش تبلیغ
صبا ویژن

شکست چاقی بدون چاقو

شکست چاقی بدون چاقو!
نگاهی به ترکیبات ضدچاقی، از گذشته تاکنون
  
 انتخاب مدیران دارویی
  دیناروند از پخش مواد مخدر در برخی عطاری‌ها تا راه‌اندازی داروخانه‌های ویژه می گوید
  وضعیت بازار دارویی کشور پس از تفاهمنامه ژنو از نگاه دیناروند
  بخشنامه سازمان غذا و دارو در رابطه با اعلام مصوبات قیمت گذاری داروهای وارداتی
  پرونده تعدادی از زیرمیزی‌بگیران به اداره تعزیرات ارسال شده است
  تازه های پزشکی: ترکیب شیر مادر برای نوزاد پسر و دختر متفاوت است
  اجرای برنامه بسیج سلامت نوروزی از اول اسفند
  رئیس مجلس هم از ضرورت برنامه‌ریزی جهت تامین سلامت جسمانی پرستاران گفت
  تازه های پزشکی: تاثیر عفونت‌ها بر قدرت حافظه در سالمندان
  حرکت ایران به سمت تولید اشکال نوین دارویی
  وزیر بهداشت با تشکیل سازمان ملی اورژانس کشور موافقت کرد

 دکتر شیرین میرزازاده:


چاقی، جدی‌ترین بیماری جوامع مدرن و آغازگر بیماری‌های دیگری مانند اختلالات قلبی-عروقی، مشکلات کبدی و دیابت است.


 مکانیسم‌های مختلفی مانند کم‌کردن اشتها یا افزایش روند چربی‌سوزی و دفع چربی‌ها، کنار ورزش و رژیم غذایی صحیح به فرد کمک خواهند کرد تا بتواند به وزن توصیه‌شده از سوی پزشک دست یابد.


تولید نخستین ترکیبات ضدچاقی

در سال ????، عصاره تیرویید با نام‌های تجارتی مختلف مانند «کورپولین» و «مارمولا» به فروش رسید. کاهش وزن حاصل از مصرف این نوع دارو، مربوط به توده عضلانی است و با افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان و عوارضی مانند تپش قلب، درد قفسه سینه و مرگ ناگهانی همراه است. در سال‌های ????، مصرف ملین‌ها با هدف کاهش وزن آغاز شد. در سال ????
«دی نیتروفنل» که از مشتقات بنزن بوده و در جنگ جهانی اول در تولید مواد منفجره و آفت‌کش‌ها به کار می‌رفت، به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت که البته با عوارض متعددی همراه بود.

در سال ????، مصرف آمفتامین‌ها برای کاهش وزن معمول شد. عوارض آمفتامین‌ها شامل افزایش فشارخون، تپش قلب، خشکی دهان، تاری دید، توهم، اختلالات روان‌پزشکی، احساس سبکی در سر، لرزش، اعتیاد، مشکلات مربوط به ترک دارو، نارسایی احتقانی قلب، تشنج و مرگ ناگهانی است.



تا سال ???? فنیل پروپانول آمین (PPA) به نام‌های تجاری مختلف و بدون نیاز به نسخه به‌عنوان درمان چاقی به بازار عرضه می‌شد. عوارض فنیل پروپانول آمین شامل اضطراب، گیجی، تپش قلب، سردرد، توهم، بی‌خوابی، تهوع، استفراغ، احساس خستگی و پرخوری و با قطع این داروها، افزایش فشارخون، ریتم نامنظم قلبی، حمله قلبی، سکته مغزی، روان‌پریشی و مرگ است.


فراز و نشیب تایید ترکیبات ضدچاقی

مصرف تلفیقی از فن فلورامین و فنترمین، پس از تایید FDA در سال‌های ???? و اعلام نتیجه یک بررسی در سال ???? همگانی شد. FDA در سال ???? مصرف دکس فن فلورامین را نیز تایید کرد. عوارض این 3 دارو شامل فشار خون اولیه ریوی، بیماری دریچه‌ای قلب و مسمومیت عصبی است. در سال 1997 میلادی فن‌فلورامین و دکس‌فن‌فلورامین از بازارهای مصرف جمع‌آوری شدند.

سیبوترامین(Sibutramine) با نام تجاری مریدیا (Meridia)، در سال 1997 مورد تایید قرار گرفت ولی پس از مدت زمان کوتاهی به دلیل خطرات احتمالی قلبی-عروقی، از بازار مصرف جمع‌آوری شد. اورلیستات (Orlistat) با نام تجاری زنیکال( Xenical)در سال 1999 میلادی مورد تایید FDA قرار گرفت. مسمومیت کبدی و نیز عوارض گوارشی ناخوشایندی مانند مدفوع چرب، دردشکمی و نفخ در بیمارانی که این دارو را دریافت می‌کنند، گزارش و در سال 2010 با بازبینی مجدد توسط FDA نحوه مصرف آن محدود شد و توصیه‌های ایمنی مهم برای مصرف‌کنندگان در نظر گرفتند.


داروهای جدید ضدچاقی

در سال‌های اخیر، لورکاسرین با نام تجاری بلویک (Belviq) و کیوسیمیا(Qsymia) تایید شدند. لورکاسرین، اولین آگونیست اختصاصی گیرندهc 2(HT-5)، پس از رد اولیه به دلیل شواهد به‌دست آمده در مطالعات پیش بالینی مبنی بر ارتباط آن با تومور پستان در موش‌ها، در
27 ژوئن 2012 میلادی، از سوی FDAمورد تایید قرار گرفت. فن‌فلورامین و دکس‌فن‌فلورامین، آگونیست‌های غیراختصاصی سروتونرژیک(که قبلا مورد تایید قرار گرفته بودند)، هرچند چاقی را درمان می‌کردند ولی مصرف آنها با خطر ابتلا به مشکلات دریچه‌ای قلب مرتبط بود.

کیوسیمیا(Qsymia)، ترکیب فنترمین و توپیرامات آهسته‌رهش است و حدود 2 سال پس از رد اولیه آن به دلیل خطرات احتمالی مانند نقایص مادرزادی و بالا بردن ضربان قلب، در 17 جولای 2012 میلادی تایید شد. اندیکاسیون‌های تجویز کیوسیمیا، مشابه بلویک است.

مطالعه یک ضدچاقی جدید

تجویز پلی‌گلوکزامین(PG ) با نام تجاری فرمولاین ال 112 (Formoline L112) نیز در کاهش وزن و بهبود دیس لیپیدمی در افراد دچار اضافه وزن موثر شناخته شده است. پلی‌گلوکزامین، یک کیتوزان با وزن مولکولی کم در ترکیب با میزان مشخصی ویتامین C و اسید تارتاریک است. یک مطالعه روی موش‌های آزمایشگاهی دریافت‌کننده رژیم لاغری استاندارد یا رژیم لاغری شامل 1 تا 2 درصد پلی‌گلوکزامین برای مدت 9 هفته انجام شد. در پایان مطالعه افزایش وزن بدن در گروه کنترل، 234 گرم؛ در موش‌های دریافت‌کننده 1درصد پلی‌گلوکزامین در رژیم غذایی، 233 گرم و در موش‌های دریافت‌کننده 2 درصد پلی‌گلوکزامین، 206 گرم بود بنابراین پس از گذشت 9هفته، میزان افزایش وزن در گروه دریافت‌کننده 2 درصد پلی‌گلوکزامین با سایر گروه‌ها تفاوت داشت. از این مطالعه چنین نتیجه‌گیری شد که پلی‌گلوکزامین در کاهش وزن موثر است. مطالعه‌ای دوسوکور نیز روی دو گروه 30نفری از بیماران 25 تا 59 ساله، برای بررسی اثربخشی پلی‌گلوکزامین در کاهش وزن انجام شد. قرص‌های حاوی پلی‌گلوکزامین (2 گرم در روز) یا دارونما برای یک دوره 4 ماهه همراه توصیه به فعالیت بدنی برای این بیماران تجویز شد. میزان کالری دریافتی، فشارخون، سطوح کلسترول LDLوHDL، میزان قند و تری‌گلیسرید خون قبل و بعد از درمان اندازه‌گیری شد. هر دو گروه میزان دریافت کالری مشابهی داشتند. در گروه دریافت‌کننده پلی‌گلوکزامین در مقایسه با گروه تحت درمان با دارونما، کاهش قابل‌توجهی در وزن بدن، دور کمر، سطح کلسترول LDL خون و تری‌گلیسرید مشاهده شد.

عوارض بسیار کم گزارش شده: پلی گلوکوزامین یک فیبر خوراکی است که تمایل بالایی برای اتصال به چربی دارد . این فیبر غیر قابل هضم است و از پوشش سخت‌پوستان تهیه می‌شود. این محصول برخلاف بسیاری از داروهای لاغری (مانند داروهایی که متابولیسم بدن را تغییر می‌دهند یا داروهایی که روی اعصاب تاثیر می‌گذارند یا مهارکننده‌های لیپاز )، سلامت کبد و کلیه را به خطر نمی‌اندازد.

تنها عوارض ذکر شده، احتمال آلرژی به پوشش سخت‌پوستان است که بسیار نادر و حدود 002/0 درصد گزارش شده است.

منابع:

-1 uspharmacist, endocrinology-metabolism,2013

-2 Pubmed.gov

-3 science direct/articles

هفته نامه سپید